Kajakturer 2024

Häng med och paddla med oss! 

Äventyret finns runt hörnet...  För dig som gillar att paddla havskajak har vi turer i olika längder och svårighetsgrader.  Föredrar du skön njutarpaddling en kväll eller att snirkla bland kobbar & skär över en helg, eller kanske utmana dig med havspaddling längre ut i skärgården?

Kika på de olika turerna för att hitta någon som passar dig och din erfarenhetsnivå.  Notera att de flesta hel - och flerdagsturer kräver att du utöver grundkursen (GulEPP) även har deltagit i någon kvällspaddling på onsdagar.  

Inspirationsbilder från tidigare turer

Anmälan till en kajaktur görs enklast genom att klicka på den gröna knappen Anmälan högst upp till vänster på sidan!

Du hittar samtliga aktuella turer med mer detaljer i menyn till höger på denna sida. Här nedan får du en översikt.

Turgradering:

Svenska kanotförbundet  https://kanot.com/utbildning/paddelpasset

Friluftsfrämjandet  Nivå 0 - 5


Onsdagspaddlingar

Start onsdag 29 maj – 11 september.

Samling kl. 17.30. Start paddling kl 18.00. Paddling i cirka 2 timmar. Onsdagspaddlingarna är i grunden inte instruktörsledda. Det är en paddeldag i veckan där medlemmar kan träffas. Ibland är det instruktörer med och ibland inte. Ta därför med egen nyckel till kanothuset. Kom i god tid för att hinna byta om och ta fram kajaken innan vi börjar.

Teknikträning med ledare: 12 juni, 3 juli, 24 juli, 14 aug. 

Prova på: 5 juni, 19 juni, 26 juni.  Här kan du ta med en vän som vill prova på att paddla tillsammans med oss (kostnadsfritt). Ledare finns på plats.

Måndagspaddling

Samling i Kajakhuset kl 09. Åter Velamsund ca kl. 16-17. Beroende på väder och vind beslutar vi tillsammans vilken tur vi ska paddla. Ta med fika och pengar till ev lunch.

Önskvärt är att man paddlat någon/några medlems/kvällspaddling/ar eller motsvarande innan man följer med på en Måndagstur. Måndagsturerna kräver paddelvana eftersom de är relativt långa och sker på ganska öppna vatten med båttrafik. Det motsvarar nivå enligt Friluftsfrämjandets gradering cirka 2,5 - 3 (där 1 är lättast och 5 tuffast). Du har minst Gult EPP. Vi ser dessutom gärna att du minst har varit med på föreningens ”onsdags-paddlingar”.

Datum: 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augusti och 19 augusti.

Frågor: doris.nyrnberg.damstrom@telia.com   tel 08 715 33 33

Endagsturer 2024

Tisdag 6 juni - Nationaldagspaddling Björnö

Tips! Bra nybörjartur

Följ med och paddla runt Björnö, Ingarö, ca 8 km i lugn takt, vi kommer att göra lunchstopp halvvägs. Det här är en lugn tur med start på Björnö. Egen kajak eller så lånar du någon av medlemskajakerna alternativt hyr på Kajakeriet vid startplatsen, www.kajakeriet.com. Transporten löser du själv.

Förkrav: Gult paddelpass. Från 12 år i målsmans sällskap.

Ledare: Helena Lindström

Mer detaljer och anmälan högst upp på sidan "Anmälan" 

 

 

 

 

 

 

Flerdagsturer 2024
Flerdagsturer 2024

Flerdagsturer för medlemmar med varierande längd och svårighetsgrad. Ibland övernattar vi i eget tält och ibland på vandrarhem.

Nybörjartur med övernattning i tält lördag 15 juni - söndag 16 juni 

Den här turen vänder sig framförallt till dig som nyligen börjat paddla och vill prova på en tur med övernattning i tält/hängmatta. Det blir en kortare paddling i lugnt tempo på skyddat vatten. Fokus ligger på att uppleva hur en tälttur går till och där vi ger gott om tid för alla momenten. Egen transport av kajak.

Vi utgår ifrån Norråva Golfklubb där vi samlas kl 10 på parkeringen. Tillsammans bär vi ner kajakerna till vattnet och packar dem i lugn och ro. Samling med fika vid vattnet innan vi paddlar iväg. Vi är åter på Norråva ca kl 16.

Förträff: Måndagen den 10 juni , kl 18 har vi en frivillig förträff vid klubbhuset i Velamsund för att dela med oss av tips gällande packning, utrustning, måltider m.m. Du har även möjlighet att prova ut en kajak för turen. Vill du bilda matlag och synka biltransport så är det ett bra tillfälle.

Förkunskaper: Gul EPP och helst att du har varit med på en onsdagspaddling.

Ledare: Lisa Anderberg 070-202 92 02, Britt Fredriksson 076-123 92 54, Per Sigurdsson 073-576 80 71.

Mer detaljer och anmälan högst upp på sidan "Anmälan" 

 

4 dagars tälttur till vackra Håkanskär torsdag 27 juni - 30 juni

Håkanskär är ett av klubbens favoritställen och ligger långt ut och långt norrut i Stockholms skärgård. Ön bjuder på fantastiska klipphällar med underbar horisontvy. Det här blir en riktig njutartur.

Vi paddlar ut från Räfsnäs till Fejan, ca 6 km där vi äter lunch på Fejan Outdoor . Fantastiskt goda burgare! Eller äter medhavt. Sen är det ca 10 km till Håkanskär där vi slår läger i två nätter. Lördagen spenderar man efter eget önskemål: Hänga på ön, teknikträning och/eller paddla runt i området. Vi tar beslut efter väder och humör. Söndag paddlar vi tillbaka till Räfsnäs. Oklart vilken tid men ca kl 16:00.

Vi ses kl 09:30 i Räfsnäs, (strax norr om Kapellskär, tar ca 90 minuter från Nacka.) Parkering finns, oklart kostnad. Vi packar kajakerna och tar en fika när vi går igenom färdplanen.  När alla är klara är klockan ca 11:00.

Förkunskaper: Det räcker med Gul EPP men du behöver ha viss paddelvana. Du bör kunna paddla 15-20 km per dag och vara bekväm i din kajak även när det blåser och är lite guppigt. Du är trygg med att göra kamraträddning och har gjort den i år. Den 12 juni finns det möjlighet att träna kamraträddning på onsdagspaddlingen. 
Du har även tältat tidigare. 

Ledare: Birgitta Nilsen 076-308 71 58,  Lisa Anderberg 070-202 92 02. 

Mer detaljer och anmälan högst upp på sidan "Anmälan" 

 

7 dagars tälttur i Ålands skärgård 15-21 juli 

Turen:  För första gången planerar vi en klubbtur bland Ålands öar. Vi siktar på Ålands norra skärgård, många paddlares absoluta favoritområde. Där finns röda klipphällar i en skärgård som nästan är tom på hus, bryggor och båtar. Med andra ord, fantastisk miljö! Dock finns det inget ställe att proviantera på, så vi behöver ha med oss mat och vatten för en vecka. Om man inte har en vattenrenare och använder sig av regnpölarna.  Som vanligt får väder och vind styra våra vägval.

Förkunskaper: Toppen om du redan har grönt paddelpass. Annars behöver du kompetens som motsvarar detta. Du måste klara av att hantera din båt även om det är grövre sjö. Du måste vara trygg i din kamraträddning. Den 12 juni finns det möjlighet att träna det på onsdagspaddlingen. 

Resan: I nuläget har vi "bara" en grundplan. Vi tar färjan från Grisslehamn till Eckerö måndagen den 15 juli, kl 10:00. Vi åker tillbaka söndagen den 21 juli, kl 13:30. Färjan kostar 200 kr/person t.o.r. Bilen kostar 620 kr t.o.r. Om man bokar på webben. Bilen får inte vara högre än 240 med kajaker på taket. Om högre går den som lastbil och kostar 1800 kr enkel resa. I skrivandets stund finns det gott om platser.

Anmälan görs under Aktiviteter.  Maxantal 6 personer, exklusive ledarna. Vi gör ett fb evenemang när vi vet vilka som ska med. Där ordnar vi med samåkning, biljettbokning och annat praktiskt. Sista dagen för anmälan är den 10 maj. 

Ledare: Birgitta Nilsen, 0763-088158 och Anna Krögerström 0703-997401

 

5-dagars vandrarhemstur vid Stendörren: söndag 28 juli – torsdag 1  augusti 

Boende på förbokade vandrarhemmen Sävö och Rågö varför anmälan behövs senast 24 maj.

Förkrav: GulEPP (gärna även paddling på grön nivå) Vi ser dessutom att du minst har varit med på föreningens ”måndags-paddlingar” eller motsvarande. Räddningsövningar utförda 2024 är krav. Den 12 juni finns det möjlighet att träna kamraträddning på onsdagspaddlingen. 

Frågor: doris.nyrnberg.damstrom@telia.com tel 08 715 33 33

Mer detaljer och anmälan högst upp på sidan "Anmälan" , senast 24 maj

 

Vandrarhemstur till St Kalholmen, fredag 30 augusti - söndag 1 september 

Klubbens populära höstpaddling går till St Kalhomen där vi brukar njuta av svampplockning, bastu, gemensamma middag och ibland även morgonyoga. 

Samling på Sollenkroka (ca 30 min från Nacka, ute på Värmdö) 

Förkunskaper: GulEPP (gärna även paddling på grön nivå) Vi ser dessutom att du minst har varit med på föreningens ”måndags-paddlingar” eller motsvarande. Räddningsövningar utförda 2024 är krav. Den 12 juni finns det möjlighet att träna kamraträddning på onsdagspaddlingen. 

Frågor till ledare: doris.nyrnberg.damstrom@telia.com tel 08 715 33 33

Anmälan till höger under Aktiviteter senast 21 maj då vi bor på vandrarhem.